CHLEB ZIARNISTY – porcja na 2 foremki wąskie


1kg mąki pszennej
1,5 szklanki otrąb żytnich
1,5 szklanki otrąb pszennych
1 szklanka ziarenek dyni
1 szklanka ziarenek słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1,5 litra przegotowanej, letniej wody
4 płaskie łyżeczki soli

Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać na sucho – dokładnie.
Dodać wodę i zaczyn ze słoiczka. Dokładnie wymieszać łyżką. Odłożyć 3-4 łyżki z masy chlebowej do słoiczka- przechowywać w lodówce.
Ciasto wyłożyć do foremek wysmarowanych masłem i zostawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Nagrzać piekarnik do temp. 150° C. Posmarować chlebki wodą. Piec bez termoobiegu 15 minut, nastepnie podwyższyć temperaturę do 180° C i piec jeszcze godzinę.
Po upieczeniu wyjąć chlebki z piekarnika i spryskać wodą. Po 10 min wyjąć z blaszek.

Smacznego !